Oosterse Erwtensoep

Oosterse Erwtensoep

Oosterse erwtensoep is eigenlijk een heerlijke soep, maar dan met een verrassende combinatie van erwten en oosterse smaakinvloeden.

WonenWonen

Recept Oosterse Erwtensoep

Met een Oosterse smaak.

 • 500 Gram Spliterwten
 • 2 Teentjes Knoflook
 • 1 Theelepel Zout
 • 1,5 Liter Water
 • 0,5 Theelepel Komijn
 • 0,5 Theelepel Zwarte peper
 • 0,5 Theelepel Paprikapoeder
 • Olijfolie
 1. De oosterse erwtensoep lijkt op de erwtensoep zoals wij die kennen in Nederland maar is een iets dikkere soep en wordt voornamelijk met brood gegeten. Het verschil zit hem ook in de verschillende kruiden. Daar waar de Nederlandse erwtensoep rijk is aan verschillende groentes, is de oosterse erwtensoep juist zonder groentes en rijk aan kruiden.

 2. Voor beide erwtensoepen geldt echter dat de basis wordt gelegd door de erwten. Erwten zijn erg voedzaam en goed te bewaren. Het is daarom bij uitstek een gerecht voor de winter.

 3. Voor de oosterse erwtensoep breng je twee liter water aan de kook. Als het water kookt voeg je de spliterwten toe en de knoflook. De knoflookteentjes pel je en voeg je in zijn geheel toe. Je voegt alleen het zout nog toe en laat het geheel zachtjes pruttelen.

 4. Na een uur zijn de spliterwten gaar en is de oosterse erwtensoep in principe al gereed. Wil je een gladde massa dan kun je er voor kiezen om de erwtensoep te pureren. Voeg voor je het geheel gaat pureren ook nog even de kruiden toe. Voor de Oosterse erwtensoep zijn komijn, zwarte peper en paprikapoeder het lekkerst.

 5. Als je alles gepureerd hebt dan laat je de soep nog 20 minuten door pruttelen. De kruiden kunnen dan goed inwerken. Op het laatst voeg je een flinke scheut olijfolie en zet je de pan uit.

 6. Als je de oosterse erwtensoep opdient dan kun je als je daarvan houd nog extra olijfolie toevoegen. Omdat de oosterse erwtensoep best stevig is, kun je dit in een groot diep bord serveren en er bovenop olijfolie sprenkelen. De smaak van olijfolie en erwtensoep is een goede combinatie en je kunt daarom bij dit gerecht nooit teveel olijfolie gebruiken.

[wp_ad_camp_1]

WonenWonen