Erbsensuppe

Oostenrijkse Erbsensuppe

Deze Oostenrijkse erbsensuppe is een variant op de Hollandse erwtensoep, zoals deze vaak gegeten wordt in Oostenrijk en Duitsland, maar die gelijktijdig toch ook weer compleet anders is.

Regelmatig zie je deze erbsensuppe op de menukaart staan, en menig Nederlander zal tijdens de wintersport dit wel eens besteld hebben.

WonenWonen

Basisrecept Oostenrijkse Erbsensuppe

Maar het is dus geheel wat anders dan onze erwtensoep.

 • 400 Gram Erwten
 • 1 Wat dikke schijf gerookte ham
 • 50 Milliliter Slagroom
 • Handje gesneden peterselie
 • Beetje zout en peper
 • 1 Teentje Knoflook
 • 1 Blokje Runderbouillon
 • Klein bakje fijn gesneden soepgroente
 1. Vul een grote pan met 2,5 liter water. 

 2. Snij de gerookte ham in kleine blokjes en pers de knoflookteen fijn. Erwten, als je geen verse erwten maar gedroogde erwten gebruikt, moet je deze vooraf wellen en eventueel koken, ham, knoflook en soepgroente in de pan doen, en aan de kook brengen. Zout en peper naar smaak toevoegen.

 3. Doe het bouillonblokje in de soep, en laat de soep ongeveer twee uur zachtjes doorkoken.

 4. Neem nu ongeveer de helft van de erwten uit de soep, en hou even apart. Pureer nu de soep met bijvoorbeeld een staafmixer. Doe de hele erwten weer terug in de soep.

 5. Sla de slagroom stijf, zonder suiker.

 6. Vul borden of soepkommen met de warme soep, en garneer met een dot slagroom. Strooi hier wat fijngehakte peterselie over.

Oostenrijkse erbsensuppe wordt gezien als een voorgerecht, net zoals bijvoorbeeld tomatensoep, of de ook in Oostenrijk bekende backerbsensuppe. Dit is eigenlijk gewoon een soort bouillon, met een soort gebakken deegdruppels.

Je kunt dus zelf de andere gangen van de hoofdmaaltijd invullen. Bijvoorbeeld schnitzel met gekookte aardappelen, of chevapchichi met servische rijst. Beide een prima vervolg van een maaltijd die met erbsensuppe begint.

In Oostenrijk wordt ook vaak een bord soep gegeten bij de broodmaaltijd. Deze soep kan je dus ook prima serveren, samen met een paar schijven zwart brood belegd met gerookte ham.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

[wp_ad_camp_1]

WonenWonen